torsdag 24 mars 2011

24/3 - 12e och sista Svaleskärsavsnittet

Japp, så är det, idag kom absolut sista avsnittet av Svaleskär ut på SVT-play, och på lördag visas det på TV. Vart har dessa 12 veckorna tagit vägen??!

För ganska exakt 1 år sedan fick jag första samtalet av underbara Marie SVT som sedan ledde oss in på den härliga och intressanta resa som Svaleskär blev för mig och Combat, och nu helt plötsligt, så är allt slut... Känns lite konstigt och vemodigt på något sätt faktiskt. Men serien kommer ju att komma ut på DVD framöver och den kommer även visas i repris fram emot sommaren på SVT1, så riktigt slut kommer det ju aldrig ta egentligen.
Kommer kännas väldigt konstigt att den dagen Combat inte längre finns (oj vad det där var jobbigt att skriva), så kommer han alltid ändå leva kvar i serien Svaleskär. Frågan är om jag kommer klara av att titta på den då? Som det känns nu så, nej. ...kan knappt skriva om det.

Minns som igår första dagen när vi kom ut till Fotö för att göra våra första scener i maj förra året. Solen sken men det var väldigt kallt i luften, vi spelade in vid Saras sjöbod och hade bara träffat några fåtal från teamet innan så det var många nya bekantskaper på en och samma gång kan man säga, samtidigt som jag inte hade en aning om hur en inspelning gick till. Men både jag och Combat kom snabbt in i det och teamet blev som en stor familj under de 4 inspelningsmånaderna, några kom och gick under perioden, men många var med från början till slut.

Mycket väntan var det 
Fikabordet var en väldigt viktig del på alla platser.
Långa krävande arbetsdagar kräver mycket påfyllning av energi
av olika slag; alltid 4-5 olika bröd, mängder av olika pålägg, ägg,
juicer, te, kaffe, nötter, russin, godis, kakor... U name it!


Arbetsmiljön var för det mesta en 10-poängare =)

Förflyttning från ett ställe till ett annat

Saras tomt

sjöboden

Guverant-Moa tränar "Ibb" på sången "Så skimrande var aldrig havet"
Resultatet blev en helt egen version som ni kanske hörde honom sjunga för Sara? ;)

Att vara ljudkille är inte alltid så lätt :p

En av mina favoritscener - när Sara lär Ibb om knopar och segling mm

Ibland hade Combat med lite kompisar på plats
Charlie har till och med en liten statistroll i avsnittet där Niki Lauda rusar
fram och skrämmer folk

En del av teamet

Jag blir instruerad i hur de vill att Combat ska springa över klipporna

Redo för tagning

Detta är den absolut sista scenen på hela Svaleskärsserien
Sara blickar ut över havet och tänker på allt som hänt under sommaren

inomhusscen med Eric Ericsson & Sofia Helin

Sara har skadat foten ute på Svaleskär

Mina placeringar kunde vara lite olika och udda, i en båt, raklång på golvet,
instängd i ett litet mörkt förråd, bakom en klippa, precis bredvid kameran osv.
Allt för att få Combat åt rätt riktning eller göra något specifikt, t ex skälla eller sova  


Charmtroll
Allt var dock inte klarblått hav och blå himmel kan jag lova.
Vår absolut sista inspelningsdag kommer jag minnas
som en av de värsta, med massor av regn och kalla vindar
och självklart då även mängder av omtagningar.

Ja en spännande resa har det varit, har lärt mig väldigt mycket och tittar på TV och film på ett helt annat sätt nu än innan. Kommer på mig själv att sitta och fundera på hur många vinklar de har filmat olika scener i, hur nära kameramannen står, hur många som varit involverade, hur känslan är på inspelningsplatsen osv osv osv :p Jag har även lärt mig vilket otroooligt jobb det ligger bakom minsta lilla TV- eller filmproduktion, det finns verkligen en person till varje liten del, en som fixar hår, en som fixar smink, en som letar inspelningsmiljöer, flera som jobbar med att spärra av t ex vägar och lokalisera störande ljud, ljusbesättare som täcker för fönster, riggar och riktar lampor, håller skynken mm, ljudupptagare som hör ALLT på flera mils radie typ (till 95% var det ljudkillarna som bröt tagningar, inte regissören), en som har ansvar över mat dvs fikabord & luncher + ev extramat vid övertid, en som passar kameran (står bakom och är beredd att ta emot om kameramannan t ex ramlar, och flyttar kablar mm), en som sköter fokuseringen, en som filmar (fokuseringen sköttes alltså av en separat person med en liten fokuseringsmanick), en som hade ansvar över barnskådespelarna, flera som fixade rekvisita (byggde upp alla miljöer i hus, på bryggor, trädgårdar, ja allt som visas i rutan i stort sett), en som satt och läste med i manus för att snabbt kunna flika in om replik glömdes samt tog tid på alla tagningar... Finns massor av fler uppgifter, stört omöjligt att få med allt, men tror ni fattar grejen :p Det är ett JÄTTEprojekt att spela in en serie ( i detta fallet är det 4 månaders filmning som blir 6 timmar färdigt material), många i teamet kändes som de jobbade i stort sett dygnet runt i alla 4 månaderna + massor av tid som de lagt ner både innan och efter själva inspelningsmånaderna och dessutom en del även i "semestermånaden" som vi hade i juli. 
Jag förstår verkligen inte hur de klarar av det livet faktiskt, att jobba med film/TV-serier är verkligen i stort sett en livsstil som man väljer att ha. Inget liv som passar mig, men jag är väldigt glad över att få ha varit en del av det och skulle absolut kunna tänka mig att göra om det om allt klaffat så bra som det gjorde nu med mitt riktiga jobb bl a, men att ha det som huvudsakligt yrke - nej tack =)


Om ni inte redan har sett sista avsnittet nu, så gör det, eller titta på TV på lördag 19:00. Jag ska se det på TV, men har tjuvat liiite på SVT-play, var några speciella scener med Combat som jag ville se hur de blev =)
Jag kan säga att jag störtlipade när jag läste manuset i somras iaf, får se om jag är lika blödig på lördag :p




**Like it, love it** /Sarah

1 kommentar:

Paulina och Bouka sa...

Låter som en underbar och sjukt rolig resa!! :D