torsdag 13 januari 2011

13/1 - Namninsamling -stoppa spektaklet!

Bild tagen från "Djurskyddet"
SVT & Meter Film håller på att producera ett dokussåpa-liknande program där varje avsnitt handlar om 1 familj som får 6 st omplaceringshundar tilldelade sig. De ska under 1 vecka lära känna hundarna genom olika upptåg och "vardags"-situationer för att dag för dag rösta ut 1 hund, till "den perfekta hunden" finns kvar som de då erbjuds att köpa.

Jag och många, många, många fler med mig tycker att denna programidé är vidrigt dålig och smaklös. Även om de utvärderat hundarna noggrant och påstår att alla hundar är stabila och inte har några "dåliga erfarenheter" bakom sig, är detta inte acceptabelt! Det finns ingen perfekt hund/perfekt hundägare, det går inte att garantera att hundar är stabila till 100% i ALLA situationer, och hur vet de att uppfödare/tidigare ägare talar sanning/har tillräckligt med hundkunskap när de säger att hunden inte har något traumatiskt bakom sig? Troligen bryter de mot Djurskyddslagen på 2 punkter redan, §2 och §17 (handlar om onödigt lidande). Flertalet stora organisationer och kända hundprofiler ställer sig helt emot detta program. Var med och påverka genom att skriva under namninsamlingen som ska gå till Eva Hamilton, högsta hönset på SVT.



Många har även skrivit mejl och brev till olika personer som på olika sätt är medverkande i cirkusen. På Facebook har en gjort om ett svar han fick av programbeställaren, istället för att ordet "hund", bytte han ut det mot "barn"... Avgör själva vad ni tycker... 

Hej.
Tack för dit mejl angående programmet "Huset fullt med barn" och ditt engagemang för barnens rättigheter.
Jag hoppas och tror du har fått fel uppfattning om programmet, dess syfte och hur det produceras. Det är ingen dokusåpa där barn röstas ut vecka efter vecka.
Serien handlar om hur man som familj kan välja att ta ett omplaceringsbarn istället för att producera ett eget när man vill skaffa ett barn.
Meningen är att tittarna ska lära sig mer om vilka barn som passar för olika sorters livsstilar och hur man bedömer vilken personlighet ett barn har.
Familjerna och tittarna får också lära sig mer om vilket ansvar det är att ha ett barn, grunderna i hur det ska skötas och hur det måste stimuleras och umgås med.
Varje familj får under programmet träffa sex olika barn individuellt och steg för steg komma fram till vilket barn som passar dem bäst. De andra barnen placeras i andra familjer eller återkommer till de instutitioner där de bor.
Målet är att alla barn ska få en ny placering och att fler människor ska vilja och kunna anmäla sig för att skaffa barn på detta sätt. De barn som medverkar är inte problembarn, utan barn som av olika mänskliga anledningar, som flytt och allergier tex, behöver hitta ett nytt hem.
Barnen är inga slit och släng produkter utan kommer att presenteras som individer med egna behov och behandlas med respekt.
Vi vill på ett underhållande och spännande sätt berätta om de viktiga övervägande och åtaganden det är att skaffa barn. När vi vet att behovet av nya hem till barn är så stort - och att det nu ökar - så tycker vi det är viktigt att presentera den här möjligheten och inspirera många till ökat barnengagemang.
Barnen sköts under produktionen av erfarna barncoacher och tas om hand på bästa sätt. Vi samarbetar med stora svenska etablerade barnorganisationer som Svenska Barnklubben och Svenska barnskyddsföreneingen för att säkra att allt går rätt till.
Vi hoppas du och andra barnintresserade kommer att ge programmet en chans och bedöma om vi lyckats eller inte när ni ser det i rutan.


Med vänlig hälsning
Peter Nyrén
Programbeställare Fakta
Programledningen SVT
0708-603150




Vill du veta mer? Gå med i Facebookgruppen Vi som vill stoppa programmet "Huset fullt av hundar"

Visst är väl själv grundidéen jättebra att upplysa svenska folket om att man faktiskt inte behöver köpa valp om man vill ha en hund, utan att de finns mängder av vuxna hundar som behöver och vill ha ett riktigt och varaktigt hem då de måste omplaceras av olika orsaker. Men själva upplägget på programmet är hutlöst dum och skriker tittarsifferjakt!!

Inga kommentarer: