söndag 12 oktober 2008

Hundidiot?

Har tillbringat 8 timmar på hundklubben idag, Combat är helt slut och jag med för den delen.


3 timmar har spenderats på att gå Bruksintrokursen, 1,5 timma på att gå Rallylydnad och 1,5 timma på att hålla Agilitykurs och de 2 resterande timmarna på att köpa & äta McDonaldsmat (5 min med bil från klubben), gå kortare promenad, träna lite agility, sitta och tjöta mm mm. Tiden går fort när man har roligt :)

Brukskursen var precis så rolig som jag tänkt mej, om inte bättre till och med. Supertrevliga människor, goa och fina hundar, kanonhärlig instruktör, otroligt duktiga "specialgrens medhjälpare" och helt underbart väder! Inne gick vi igenom en del teori om vad Sök är, hur man tränar det, vilka grundförutsättningarna är, lite regler och klassindelningar mm. Därefter gick vi utan hundar ut i skogen och vallad eav rutan som vi skulle jobba i för att lära oss hur det går till. Att 9 personer med jämna avstånd från varandra utspridda 50 meter i bredd gå rakt fram i 50 meter mitt inne i skogen, är inte helt lätt kan jag tala om! I skogen växer nämligen stora träd, marken är minst sagt ojämn, stora rishögar ligger lite här och där och marken kan vara väldigt sumpig och blöt...


Efter avvallningen fick vi se när en av Sveriges bästa Sökhundar gjorde ett färdigt sök och sedan visade ett nybörjarekipage den ävningen som vi själva skulle göra med våra hundar. Vi delade upp oss 2 och 2, 1 som hämtade sin hund och en som var figurant. Jag var "figge" åt Emma och Lisa, och Sofia, vår instruktör var "figge" åt mej och Combat. Lisa var jätteduktig på att få upp vittringen och springa ut och hitta mej. Combat var lite skeptisk mot Sofia i början (ibland kommer faktiskr Berger-egenskaperna fram), men efter lite godis och lek med hans kamptrasa så var det rätt lugnt och han hittade henne alla 3 gångerna, dock en med lite mer problem då vinden helt plöttsligt stod still och jag även klantade mej med att missa att han markerade, så vi fick gå förbi 3 gånger innan det blev rätt. Sista gången blev i alla fall klockren när förutsättningarna var lite bättre. Efter att alla gjort klart så blev det lite paus och prat tillbaka vid klubbstugan innan vi gjorde en plattsliggning med hundarna, på den nivån som man själv kände att man var på. Några tog bara ett steg ifrån sin hund, andra stod bredvid, någon kunde gå ifrån helt, man fick anpassa efter vart man själv var helt enkelt. Grymt bra träning för mej och Combat!! Plattsliggning behöver vi verkligen träna nämligen.
Sammanfattningsvis av dagens kursgång så är jag som sagt väldigt nöjd och glad. Att börja tävla i sök och träna aktivt tror jag inte är någonting för mej dock, men som aktivering och bra omväxlingsträning så kommer jag absolut att göra det!
Somollis Hobbit visar hur ett Sök ska gå till!

Hera visar dagens övning, och markerar tydligt ett vindupptag



Efter kursen åkte jag och Emma och köpte mat och vi avnjöt vår delikata McDonalds måltid under teorin till Rallylydnadskursen som vi även var med på. Nya moment idag var olika front-positioner och förflyttningar och 360 graders svängar. Gick rätt bra ute på plan när vi körde, men det märktes att han hade fått springa lite för lite innan kursen (på Söket blev det inte så mycket aktivt med ens egna hund, kanske ca 10-15 minuter av de 3 timmarna) så han var hypertaggad vilket inte alltid enbart är till en fördel... och ibland lite ofokuserad. Men i stort så är jag nöjd med hur det gick.



Ralltlydnadskursdeltagarna "går banan"

Lisa & Combat ligger och väntar medans Emma & jag "torrgår" banan


Därefter skulle jag och Emma egentligen åkt hem, men vi körde lite agility och tog sedan "Ullarundan" för att gå av hundarna. Men när vi kom tillbaka så hade det börjar droppa in deltagare till min Agilitykurs som jag trodde inte skulle vara idag eftersom jag klantat mej och gjort fel med kursplaneringen. Så det var bara att stanna kvar och hålla en väldigt improviserad kursgång, som faktiskt blev himla bra måste jag säga. Tack Emma för extrahjälpen med! Tur att man haft agilitykurser så många gånger så man kan fixa till det om man inte har någon kursplan eller aning om vad det var man skulle göra och tur att man har hjälpinstruktörer som också var på plats så vi var full instruktörskara. Jag måste säga att jag är väldigt imponerad av alla deltagare och hundar och de är jätteroliga att jobba med! På 3 gånger har de kommit jättelångt och de är väldigt ambitiösa allihopa och har roliga hundar att arbeta med. Ska bli kul att följa dem framöver!


19:30 var kursen slut och jag kunde åka hem till slut. Hmm, det där lät nästan som att jag inte alls ville vara på klubben, men så är det ju inte. Har njutit varje minut idag, man är ju en hundidiot... :)




Nu ska jag och Combat njuta av att få lägga oss och sova i sängen, iofs har Combat sovit sedan vi kom hem, så det är väl jag som får joina honom hel enkelt bara :)

Inga kommentarer: